Detalji događaja

  • Date:
  • Kategorije:

Yogički dah 101 što bi značilo potpuni početak.
Ujjay dah ili “Victorious breath” je osnova svih dinamičkih satova, a zove se pobjednički dah jer je “victory over breath, realisation that I am not this body”… (adveita vedanta)…
“Having closed the opening of the larynx, the air should be drawn in such a way that it goes touching from the throat to the chest and making a noise while passing.” Hatha Yoga Pradipika
Ujjayi dah je osnovni dah u svim dinamičkim yoga praksama. Vinyasa sistem, kao osnova dinamičke yoge je baziran na sinkronizaciji dubokog, ritmičnog disanja i pokreta.
Povezivanjem asana i daha stvara se flow energije koja zagrijava tijelo, dovodi kisik u krv te njeguje žlijezde i unutarnje organe, čisti nervni sistem i otpušta neželjene toksine disanjem.
Kako se povećava toplina u tijelu toksini se spaljuju i izbacuju iz tijela, ostavljajući lakše i snažnije tijelo te čisti um.
Toplina nije samo fizički osjećaj već i unutarnja vatra duha koja spaljuje iluzije i neznanje.
Kako se podiže unutarnja temperatura, ne samo da izlaze toksini već zagrijavanje čini tijelo savitljivim i pokretnijim. Dok se krećemo, udišemo pranu i usmjeravamo je u različite dijelove tijela.
U prvoj seriji Ashtange udahnemo više od 600 svjesnih udisaja koji ,kad su povezani s kretnjama tijela, mogu pročistiti cijelo tijelo i svaki kutak opskrbiti vitalnom životnom energijom.
Ujjayi dah koristi se tokom vježbanja kako bi stvorio toplinu, usmjerio pažnju i koncentarciju, izbalansirao duljinu udaha i izdaha tokom vježbanja te postepeno donio svjesnost o energetskim lokotima.
Disanjem kroz nos, dah se osjeti u grlu kao lagani šum. Ovaj zvuk nas stalno vraća u trenutak i sprječava da nam um luta. Kad misli počinju vrludati, zvuk ujjayi daha nas vraćaju u trenutak i smiruju „monkey mind“.
Dah je , kao takav, poveznica između tijela i uma.
Na ovoj kratkoj ali slatkoj radionici ćemo osvijestiti disanje i način na koji postižemo šum zraka u grlu, koji nas vodi i usmjerava tokom vježbanja.
Prijave su nam obavezne putem MAILA…
Cijena je 15evra (113,01kn).
*ukoliko imate našu aktivnu članarinu- sat je dio mjesečnih članarina
Absolute Beginners PRANAYAMA: Ujjay Dah