Sistemske konstelacije jedinstvena su i zanimljiva metoda koja nam omogućava dubok rad na sebi i rješavanje prepreka s kojima se kroz život susrećemo. Metoda je nastala ispreplitanjem mnogo tehnika, a često se uspoređuje sa psihodramom. 

Sistemske konstelacije omogućavaju nam zaviriti ispod problema koji nas zaokuplja i naći njegov pravi uzrok, a onda ga i riješiti. Specifičnost sistemskih konstelacija je što su orijentirane na što efikasniji pronalazak rješenja, bez mnogo analiziranja prošlosti i nude brz uvid u situaciju, onakvu kakva zaista jest. Poznata je fraza da problem ne može biti riješen na istoj razini na kojoj je nastao, a konstelacije nam omogućavaju da tu prepreku preskočimo. Osim toga, mogućnost da kao promatrači vidimo sebe u određenim situacijama, daje nam jasniju sliku o nama, problemu s kojim se suočavamo i našoj ulozi. 

“Sistemske konstelacije imaju duboke i vrlo razgranate korijene. Razvijale su se postepeno i sukladno nastanku kompleksnih sistema, kroz brojne međusobne interakcije različitih terapijskih metoda te kroz utjecaje iz drugih područja znanosti. Iz tog razloga je gotovo nemoguće dati cjelovit i kronološki prikaz svih čimbenika i osoba zaslužnih za razvoj ove tehnike koja je sama po sebi vrlo heterogena. Izvorno je razvijena za potrebe obiteljske terapije, ali je kasnije našla široku primjenu i u poduzetništvu, organizacijama, političkim strukturama. Najvažnije je spomenuti utjecaj: teorije sistema, psihodrama i fenomenologije na razvoj ove tehnike.” Branka Devčić…

Sistemske konstelacije radi Ivana Crnčić