Engl. chinese vacuum cupping theraphy

Terapija vakuum čašama je drevna tehnika alternativne medicine dobro poznate u Kini, zemljama Bliskog Istoka, Rusije, Ukrajine, Egipta.

Najstariji zapisi o terapiji vakuum čašama datiraju iz 1550god.pne., opisani u antičkoj medicinskoj knjizi “Eder Papyrus”.
Vakuum čaše dolaze u različitim oblicima i od različitih su materijala (staklo, silikon, plastika, bambus..) a primarna primjena im je rastezanje i opuštanje fascie i mišićnog tkiva, poticanje protoka krvi, limfe i qi (energije) u tijelu.
Djeluje poput “deep tissue” masaže na manje invazivan nacin.
Senzacija vakuum čaša na koži može se figurativno opisati kao zagrljaj hobotnice: vakuum uvlači manju povrčinu kože u čašu i time se razvlači tkivo između dviju ili više čaša.

U pravilu nije bolna iako može biti kad se radi dinamička masaža (neprekidnim micanjem čaša pod vakuumom po koži) u slučaju lošijeg stanja tkiva koja su dugo bila zapostavljena i pod opterećenjem. U svakom slučaju, razina i granice boli/ugode/neugode utvrđuje se komunikacijom davatelja/ice i primatelja/ice terapije tokom cijelog tretmana.

Vjeruje se da vakuum čaše izvlače toksine i pomažu liječenju cijelog niza fizičkih tegoba i bolesti (poput migrene, neplodnosti, anemije, artritisa, respiratornih stanja (u Ukrajini i Rusiji koriste čaše za ublažavanje simptoma gripe, anksioznosti i depresije, itd.) ali ne postoje još znanstvena istraživanja koja to potvrđuju.
No i bez znanstvenih istraživanja rezultati brze efikasnosti čaša su osjetni u tijelu odmah nakon tretmana ali i vidljivi na koži. Naime, vakuum čaše opuštanjem potkožnog tkiva i poticanjem krvotoka i limfe također potiču regeneraciju čak i starih ožiljaka na površini kože, te potiču i uklanjanje celulita.
Nakon tretmana na koži ostaju markacije, krugovi od nježno roze do tamno ljubičaste boje, također pokazatelji stanja tkiva. To nisu masnice i nisu bolne na dodir.
Ovisno o tipu kože, ostaju vidljive u prosjeku do tjedan dana. Sa češćim tretmanima i brzom rekacijom tkiva na tretman, te markacije nestaju kroz svega par dana.

Masažu radi Anja Novković